Werk

JOB DONE: Lichtvisie 2030 binnenstad Zwolle digitaal toegankelijk

Hoe ontsluit je de inhoud van een document voor mensen die minder goed kunnen zien? Onze designers Maike, Danielle en Vera kunnen je er alles over vertellen. Ze hebben onlangs een speciale cursus gevolgd bij een Certified Adobe Instructor om hun skills op het gebied van digitale toegankelijkheid te vergroten. Gewapend met die kennis hebben we in opdracht van de gemeente Zwolle de ‘Lichtvisie 2030 binnenstad Zwolle’ toegankelijk gemaakt voor Zwollenaren met een visuele beperking. Het resultaat is een document dat nu volledig gecertificeerd is en voldoet aan de standaarden van toegankelijkheid.

Digitale toegankelijkheid: van navigatie tot tekstuele alternatieven

Door de richtlijnen van Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) op niveau AA strikt te volgen, hebben ze ervoor gezorgd dat het rapport voor iedereen bruikbaar is. Dat betekent onder andere dat het document is voorzien van duidelijke navigatie, goed contrast tussen tekst en achtergrond en alternatieve teksten voor afbeeldingen. Simpeler gezegd: het document kan nu in zijn geheel worden ‘beluisterd’, inclusief de niet-tekstuele elementen.

PDF Accessibility Checker

PDF Accessibility Checker (PAC) wordt internationaal gebruikt als dè testtool voor de toegankelijkheid van pdf. Een PAC-rapport documenteert de toegankelijkheidscontroles en maatregelen die zijn genomen om digitale inhoud bruikbaar te maken voor mensen met beperkingen. Uiteraard slaagden we met vlag en wimpel op alle elementen en leverden we tegelijk met het document een rapport op waaruit dat blijkt.

Digitoegankelijk is wettelijke verplichting

Het naleven van de WCAG-AA-richtlijnen is een wettelijke verplichting. Sinds 2003 zijn overheidsinstanties verplicht om ervoor te zorgen dat alle openbare informatie toegankelijk is voor iedereen, zodat elke burger gelijke kansen heeft om volledig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

LED Zwolle shine!

LED Zwolle shine is een lichtvisie voor de binnenstad van Zwolle, opgesteld door de gemeente in samenwerking met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Het doel van LED Zwolle shine is om sfeervolle en duurzame verlichting te creëren voor gebouwen, straten en pleinen, zodat de binnenstad ’s avonds net zo aantrekkelijk en gastvrij is als overdag. Klik hier voor meer informatie!

Meer weten over digitale toegankelijkheid?

Meer weten over het toegankelijk maken van websites en documenten? Neem gerust contact met ons op!