De stormachtige opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt nieuwe mogelijkheden voor het vertellen van verhalen. Marketingstrateeg Roel Botterweck van Morres & Company ziet vooral positieve aspecten van AI, maar waarschuwt voor het klakkeloos overnemen van teksten van tools als ChatGPT. “Dat soort teksten mist emotie en dat hebben lezers feilloos in de gaten. Echte verhalen winnen altijd.”
“AI heeft nu al een enorme impact op ons werk”, stelt Roel. “Veel zaken gaan nu veel efficiënter. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van AI om grammatica- en spellingsfouten te checken of om snel achtergrondinformatie over een sector te verzamelen. Het verzinnen van nieuwe verhaallijnen of rubrieken gaat nu ook razendsnel.” Roel ziet daarnaast kansen op het gebied van efficiëntie: “Zodra ik iets twee keer moet doen, begin ik al te zoeken naar een manier om het te automatiseren. Door repetitieve taken over te laten aan AI-tools, kunnen we ons concentreren op het ontwikkelen van unieke ideeën en creatieve concepten. Voor het bedenken en uitwerken van verhalen die een merk laden en een eigen gezicht geven. Het zwaartepunt van marketing- en contentwerk verschuift richting strategie en storytelling.”
De kern van storytelling is het vertellen van echte verhalen. Echte verhalen van echte mensen en bedrijven, ieder met hun eigen unieke kijk op de wereld. Storytelling geeft een menselijk gezicht aan organisaties. Door het delen van authentieke verhalen bouwen bedrijven een emotionele band op met hun publiek. Een merk zonder een overtuigend verhaal blijft zielloos en mist de kans om een sterke verbinding te creëren. Roel: “Het gaat niet alleen om je onderscheiden van concurrenten, maar ook om het oproepen van emoties bij het publiek. Neem bijvoorbeeld Nike, waarvan de reclames niet simpelweg eindigen met een schoen en wat die kost. Nee, de boodschap die Nike uitdraagt is dat iedereen een atleet kan zijn, dat je enkel van de bank hoeft te komen en in beweging hoeft te komen. Just do it. Nike vertegenwoordigt een levensstijl en verkoopt de producten waarmee je dat in de praktijk kan brengen.”
“Marktleiders richten zich in hun communicatie op waar ze echt in geloven.”
Roel denkt dat veel bedrijven zich te commercieel opstellen in hun communicatie. “Marktleiders richten zich in hun communicatie op waar ze echt in geloven. Door hun kernwaarden en missie centraal te stellen, investeren ze in een emotionele band met hun publiek. Het draait dan om het delen van gemeenschappelijke overtuigingen en waarden, wat zorgt voor loyale fans die het merk blijven steunen. Bijkomend voordeel is dat je dan ook niet afhankelijk bent van een product of dienst en minder gevoelig wordt voor concurrentie.”
Inmiddels kan door middel van AI ieder bedrijf razendsnel content delen. Roel ziet daardoor een enorme kans voor bedrijven die echt een authentiek verhaal te vertellen hebben: “Door AI neemt de hoeveelheid online content exponentieel toe, maar alles wordt wel steeds oppervlakkiger. Dat komt omdat tools als ChatGPT of Bard steeds een samenvatting genereren van al gepubliceerde content. Scherpe meningen en nieuwe inzichten zullen dus steeds meer gaan opvallen. Dankzij AI worden echte mensen en hun verhalen dus nog belangrijker in contentmarketing. Dat is een onverwacht positief gevolg van de huidige ontwikkelingen. Alleen al daarom is dit hét moment om te investeren in storytelling.”
Meer weten?
Bij Morres & Company geloven we heilig in de kracht van een strak geformeerde en consequent uitgedragen employer brand. Mocht jouw organisatie daar hulp bij nodig hebben of vrijblijvend verder willen praten, neem dan gerust contact met ons op!
Dit artikel verscheen in Chapeau 159 (augustus 2023)