Leidinggeven aan creatievelingen doe je door vrijheid te bieden binnen een cultuur waar ideeën belangrijker zijn dan degene die ze inbrengt. Eline Wilbers legt uit hoe bij Morres & Company creativiteit wordt omgezet in de mooiste campagnes.
De Morres Studio in Maastricht barst van de activiteit. De drie creative rooms zijn bezet en de energie gonst door het pand. Terwijl in de gele ruimte drie mensen druk in gesprek zijn met een presentatie op een groot scherm, verschijnen er in hoog tempo witte pijlen, termen en cijfers op de glazen wand van de ruimte ernaast.
“Welkom bij Morres”, lacht Eline Wilbers, partner bij Morres & Company. “Er lopen veel projecten op dit moment en dan is dit dus de dynamiek in onze Studio’s. Overal collega’s die samen strategieën uitwerken, ideeën bedenken, verbeteren of weer opnieuw beginnen. Net zo lang tot de perfecte campagne of merk op papier staat, waarna iedereen aan de uitwerking begint en de rust weer terugkeert.”
Al die creatieve energie moet in goede banen worden geleid en dat is een van de belangrijkste taken van Eline, die leidinggeeft aan de organisatie achter creatief marketingbureau Morres & Company. Creatievelingen aansturen vergt een speciale manier van leidinggeven, geeft ze aan. “Onze mensen hebben veel vrijheid nodig om creatief bezig te zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je bij het aansturen van een creatief team geen richtlijnen of grenzen moet aangeven.” Want ook hier gaat geldt dat beperkingen kunnen juist goed zijn voor de creativiteit. “Goed communiceren over die beperkingen, zoals deadlines en richtlijnen is daarbij de belangrijkste taak. En binnen die vrijheid laten we iedereen los om te doen waar ze goed in zijn.”
Waar concurrentie in bepaalde teams goed kan uitpakken, is dit niet altijd het geval bij creatieve teams, waar het vaak leidt tot spanningen. Eline legt uit: “Creatieve teams hebben baat bij een cultuur van gelijkwaardigheid. Het gaat om het gezamenlijk werken aan en het realiseren van geweldige dingen. Als teamleider is het bevorderen van die spirit essentieel. Wij geloven niet in de eenzame artistiekeling. De beste creaties zijn projecten waar vele collega’s aan hebben gewerkt.”
Eline beschouwt haar functie als het creëren van een plek waar iedereen de vrijheid heeft om hun talenten te benutten en, nog belangrijker, om vreugde in hun werk te vinden. Ze merkt op dat de vrouwelijke managers bij Morres dit bijna instinctief doen, waarbij ze het welzijn van het team vooropstellen en toezien op een harmonieuze werksfeer. “Misschien zijn vrouwelijke leiders van nature meer afgestemd op het koesteren van een positieve omgeving en het verzekeren dat iedereen zich gewaardeerd voelt en tegelijkertijd resultaten behaald worden”.
De samenstelling van het Management Team bij Morres & Company is namelijk opvallend: in een sector waar leidinggevende posities nog vaak door mannen worden bezet, bestaat het MT van Morres volledig uit vrouwen. Eline ziet dat deze samenstelling leidt tot een verfrissende dynamiek. “Bij vergaderingen speelt ego eigenlijk geen rol, wat leidt tot meer afgewogen besluitvorming. Ik denk dat vrouwen over het algemeen beter luisteren en daardoor meer open staan voor verschillende perspectieven. Dit maakt ze vaardiger in het balanceren van uiteenlopende belangen en streven ze ernaar dat keuzes voor iedereen goed uitpakken. Als we tegen een strakke deadline aanlopen, is het een rustige maar vastberaden aanpak die het team helpt om met een innovatieve oplossing te komen waarmee we een campagne voor een deadline afronden.”
Eline moedigt de dames in het MT aan om hun eigen stijl van leiderschap te ontwikkelen. Ze vindt dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven en zeker geen stijl of maniertjes van anderen moet overnemen omdat een omgeving dit verwacht. “Morres & Company heeft best een vrouwelijk DNA. Het gaat hier echt om samen werken en iedereen mag zijn ideeën delen. Het mooie is dat er niet wordt gekeken naar wie wat zegt, maar naar wat er gezegd wordt. “Tijdens brainstormsessies is het niet ongewoon dat een junior designer een idee oppert dat de koers van een hele campagne kan veranderen. We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen zich uitspreekt en dat de beste ideeën winnen, niet degene met het grootste mond of meeste senioriteit. Ideeën gaan bij ons altijd voor ego en daar wordt iedereen beter van. Onze mensen, het bedrijf zelf en natuurlijk onze klanten.”
Dit artikel verscheen eerder in Chapeau Magazine (december 2023).