Blog

De opkomst van AI in contentmarketing: bedreiging of kans?

Met de introductie van ChatGPT lijkt het schrijven van teksten voor iedereen binnen handbereik te liggen. Maar wat betekent dit voor tekstbureaus en content marketeers? Roel Botterweck en Maarten Vodeb van Morres & Company zien AI juist als een manier om hun werk efficiënter te maken en hun creativiteit te vergroten.

Het gebruik van AI in marketing is geen nieuw fenomeen. Bedrijven zoals Google en Microsoft hebben de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in AI-technologieën om hun contentproductie te verbeteren. Een succesvol voorbeeld is Google Duplex, dat gebruik maakt van geavanceerde machine learning-technologie om te communiceren met consumenten en afspraken te maken. Het wordt voornamelijk gebruikt in de horeca en hotelbranche. Een ander voorbeeld is Adext AI, dat een geautomatiseerd advertentieplatform heeft ontwikkeld dat gebruikmaakt van machine learning om advertenties te optimaliseren. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Sommige toepassingen vinden we trouwens inmiddels heel normaal. Denk maar aan de chatbots op websites als bol.com.

Volgens een rapport van het McKinsey Global Institute zou bijna de helft van alle taken die momenteel door menselijke werknemers worden uitgevoerd, in de toekomst geautomatiseerd kunnen worden met behulp van AI. Dat werpt de vraag op wat de opmars van tools als ChatGPT betekent voor content marketeers. Roel Botterweck en Maarten Vodeb zien de opkomst van AI als een positieve ontwikkeling voor in contentmarketing. AI kan tekstschrijvers helpen om efficiënter te werken en hun creativiteit te vergroten. Tegelijkertijd zijn ze ervan overtuigd dat echte creativiteit en emotie essentieel zijn voor het vertellen van verhalen en het opbouwen van een connectie met lezers.

‘Het ligt voor de hand dat strategie en redactie in de toekomst belangrijker worden’

Roel: “AI gaat werk veel efficiënter maken. Zo gebruiken we AI bijvoorbeeld om grammatica- en spellingsfouten te checken, zodat we meer tijd hebben voor andere dingen. Nieuwe verhaallijnen of rubrieken verzinnen bijvoorbeeld. Of het afnemen van interviews en samenstellen van whitepapers. Het ligt ook voor de hand dat strategie en redactie in de toekomst belangrijker worden.” Maarten is net zo enthousiast: “Als je een idee hebt, staat er met behulp van AI binnen een paar seconden een concepttekst op je scherm. Daar moet je dan vervolgens nog wel flink aan schaven. Teksten die je online genereert zijn nooit meteen klaar, maar moeten vrijwel altijd worden geredigeerd en herschreven. Daar ben je alsnog best wat tijd aan kwijt. Soms blijft er dan van de AI-tekst weinig over. Maar als hulp bij het verzinnen en snel uitwerken van ideeën is het wel lekker natuurlijk. Alsof je een kladblok hebt dat uit zichzelf schrijft.”

Roel en Maarten zien ChatGPT dus niet als bedreiging voor hun bedrijf, maar juist als een middel om hun werk beter en efficiënter te maken. “We zoeken altijd manieren om onszelf te verbeteren en ChatGPT kan ons daarbij helpen”, aldus Roel. Maarten vult aan: “Creativiteit blijft toch een eigenschap van echte mensen. Dat is niet te vervangen door AI. Het is sowieso belangrijk om open te staan voor veranderingen en je aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Voor je het weet ben je zo’n fossiel dat roept dat vroeger alles beter was. AI is gewoon een toffe ontwikkeling en we zijn enthousiast over wat de toekomst nog meer gaat brengen. Alles wat mensen helpt hun verhaal te vertellen, is meer dan welkom.”

‘Voor je het weet ben je zo’n fossiel dat roept dat vroeger alles beter was.’

Hoewel AI het schrijfproces kan versnellen en efficiënter kan maken, benadrukken Roel en Maarten dat emotie en menselijke creativiteit essentieel blijven in het vertellen van verhalen. “Door AI zal de hoeveelheid tekst online exploderen, maar wel steeds oppervlakkiger worden”, zegt Maarten. “Scherpe meningen en nieuwe inzichten opschrijven wordt in de toekomst steeds belangrijker. Dat betekent dat echte mensen centraal komen te staan in contentmarketing. Dat is eigenlijk best een verrassend en tegelijkertijd geruststellend gevolg van AI, toch?”

Als we de grenzen van tekstuele mogelijkheden willen verleggen, is het tijd om onze creatieve geest te omarmen en AI als onze bondgenoot te verwelkomen. Dus laten we de krachten bundelen. Op naar een nieuwe generatie van tekstuele meesterwerken!