Column

De uitzondering die de regel bevestigt

Heeft Morres nog wel toekomst? Je zou er bijna aan twijfelen als je het artikel van Fred Moolhuijsen in Adformatie leest. Daarin denkt hij hardop na over de toekomst van marketingbureaus. Hij ziet eigenlijk twee routes die marketingbureaus in zijn ogen kunnen nemen: doorgroeien naar hele grote generalistische bureaus of specialiseren en zich richten op een bepaalde niche.

Aan die routes ligt met name de razendsnelle ontwikkeling van ons vak ten grondslag. Ik herken de gedachte van Moolhuijsen uiteraard wel. Als ondernemer sta je regelmatig voor de vraag of je wil verbreden of verdiepen. Wil je steeds groter worden, diensten toevoegen aan je palet of maak je juist scherpe keuzes en wil je specialist worden?

Dat laatste vind ik problematisch, als ik eerlijk ben. De ontwikkelingen in de marketingwereld gaan inderdaad razendsnel en precies daarom vind ik kiezen voor een beperkte niche een risico. Stel namelijk dat je de verkeerde keuze maakt en de ontwikkelingen aan je voorbijtrekken? Bovendien ben ik zelf veel te nieuwsgierig. Ik zie continu nieuwe zaken die mijn aandacht trekken en waarvan ik de potentie voor mijn klanten herken.

Ik geloof nog steeds heilig in het principe van een fullservice marketingbureau dat scherp kijkt waar bedrijven behoefte aan hebben en daar de juiste tools, platformen en specialisten aan koppelt. Neem bijvoorbeeld het inmiddels alomtegenwoordige AI. Daarin zouden we kunnen specialiseren, maar ik zie het liever als een versneller en versterker van de disciplines die we al in huis hebben. Of Employer Branding, vrijwel onmisbaar in een arbeidsmarkt waar het vechten is om iedere kandidaat. Dat is een volwaardig onderdeel van ons bedrijf geworden, omdat het naadloos past bij de behoefte van onze opdrachtgevers. Als je bedrijven, diensten en producten top-of-mind kunt maken, kun je dat ook voor een werkgever. De omvang van de trend en de potentiële impact op de resultaten van opdrachtgevers bepalen of we het opnemen in onze aanpak.

Niet voor niets is beweeglijkheid een kernwaarde van Morres & Company. Om state-of-the-art te blijven moet je snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Daarvoor is het doorgronden van de behoefte van klanten essentieel. Op basis van wat zij nodig hebben scherpen we onze bedrijfsvoering en het dienstenpakket aan. Dat is ook een belangrijke reden achter ons vestigingenbeleid. We willen letterlijk in de buurt van onze klanten zijn, zodat een regio of doelgroep geen data op een scherm blijven, maar we er letterlijk dagelijks doorheen lopen. Zodat we snappen hoe een markt eruitziet. Niet enkel op een scherm, maar in de ‘echte wereld.’

Tegelijkertijd zie ik om me heen andere marketingbureaus groeien, steeds meer medewerkers toevoegen aan hun websites en deftige hoofdkantoorachtige etages in verzamelpanden betrekken. Die fase hebben we met Morres al gehad en achter ons gelaten. Liever kleinere, dynamische Morres Studio’s dan logge statussymbolen. Met onze vestigingen grijpen we terug op wat ooit de gedachte achter uitzendbureaus was. Dicht bij klant en medewerker. En daar voel ik me als voormalig recruiter senang bij. Ik herken de ontwikkelingen die Moolhuijsen omschrijft, maar gelukkig is Morres & Company de uitzondering die de regel bevestigt.

Paul Denis
Founder Morres & Company