Blog

Dit zijn de designtrends van 2024

2023 was het jaar van minimalisme, met ingetogen kleurenpaletten, strakke lijnen en een focus op functionaliteit. We zagen een terugkeer naar de basics, met een nadruk op typografie en witruimte. Veel logo’s werden bijvoorbeeld 2-dimensionaal en vaak ook zwart-wit. Maar dat lijkt lang geleden als je de trends in 2024 bekijkt: een explosie van kleuren, 3D-elementen, nostalgische vibes en speelse typografie.

De designtrends van 2024 contrasteren dus stevig met het minimalisme dat vorig jaar nog de boventoon voerde. Maar hoe kan dat? Is minimalisme ineens passé?

Nee, zeker niet! Maar nieuwe trends zijn vaak een antwoord op wat er op dat moment heel populair of ‘in’ is. Dit komt door een paar dingen, zoals de natuurlijke neiging van mensen om iets nieuws te proberen, de drang om anders te zijn dan anderen en zich te onderscheiden. Een logische golfbeweging dus.

In deze blogpost bespreek ik de zeven trends op het gebied van design die je dit jaar overal tegenkomt.

1. Kleurenpalet: van retro tot neon

Vergeet ingetogen tinten; in 2024 knallen we van het scherm met felle kleurencombinaties. Denk aan knallende neonaccenten, vrolijke pastels en retro-geïnspireerde paletten met warme aardetinten en diepe blauwen. De sleutel is om te experimenteren en plezier te maken met kleur! Combineer onverwachte kleuren met elkaar, of gebruik een gradiënt om een ​​dynamisch effect te creëren.

2. 3D-elementen: een nieuwe dimensie

3D is niet langer toekomstmuziek, maar een onmiskenbare designtrend. Verwacht 3D-illustraties, logo’s en zelfs typografie die van het scherm af lijken te komen. Deze trend voegt diepte en een speels gevoel toe aan designs, waardoor ze nog meer tot leven komen. 3D-elementen zijn perfect om aandacht te trekken, een product te demonstreren of een verhaal te vertellen.

3. Nostalgische vibes: een knipoog naar het verleden

De jaren ’70, ’80 en ’90 maken een comeback in de vorm van vintage typografie, illustraties en kleurenpaletten. Denk aan retro-futurisme, Memphis-design en groovy patronen. Deze trend creëert een gevoel van nostalgie en herkenning, wat een warme en vertrouwde sfeer creëert. Combineer vintage elementen met moderne ontwerpen voor een unieke en eigentijdse look.

4. Speelse typografie: letters met een eigen karakter

Typografie is veel meer dan alleen tekst; het is een krachtig vormgevingsmiddel. In 2024 zien we gedurfde lettertypes met unieke details, zoals handgetekende elementen, 3D-effecten of expressieve vormen. Typografie wordt een speels en dynamisch onderdeel van het design, met een eigenzinnig karakter. Experimenteer met verschillende lettertypes, kleuren en stijlen om een ​​typografie te creëren die past bij jouw merk of project.

5. Duurzame ontwerpen: design met een goed geweten

Steeds meer designers zetten zich in voor een duurzamere toekomst. Duurzame materialen, milieuvriendelijke productieprocessen en tijdloze ontwerpen die lang meegaan worden steeds belangrijker. Duurzaam design is niet alleen goed voor de planeet, maar geeft je merk ook een positieve en verantwoorde uitstraling. Kies voor materialen met een keurmerk, investeer in duurzame productiemethoden en ontwerpen die tijdloos zijn.

6. AI-geïnspireerde ontwerpen: de kracht van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit de designwereld. AI-tools worden gebruikt om creatieve processen te automatiseren, nieuwe ideeën te genereren en gepersonaliseerde ontwerpen te maken. In 2024 gaan we nog meer AI-geïnspireerde ontwerpen zien, met unieke patronen, kleurencombinaties en visuele effecten. AI kan je helpen om je creativiteit te vergroten en sneller en efficiënter te werken.

7. Interactieve ontwerpen: een dynamische ervaring

In 2024 draait het om interactie. Ontwerpen worden steeds dynamischer en reageren op de gebruiker. Denk aan animaties, scroll-effecten en augmented reality. Interactieve ontwerpen creëren een unieke en boeiende ervaring voor de gebruiker en zijn perfect om een ​​product te demonstreren of een verhaal te vertellen.

Meer weten?

De designtrends van 2024 zijn gevarieerd, kleurrijk en toekomstgericht. Wil je weten welke design trends bij jouw organisatie passen? Of wil je vrijblijvend sparren over één van deze onderwerpen? No problem! Morres & Company helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!