Blog

Expert Sterre: “Employer branding is meer dan een werkenbij-website”

Wellicht denk je bij employer branding gelijk aan een sterke recruitment campagne of een goede werkenbij-website. Employer branding gaat veel verder dan dat. Het richt zich niet alleen op het aantrekken van nieuw talent, maar focust zich ook nadrukkelijk op het behouden en betrekken van je huidige medewerkers. Een duurzame aanpak die uiteindelijk resulteert in een verbetering van het imago van je organisatie als werkgever.

Intern beginnen is extern winnen!
Je hebt het wellicht al vaker gehoord. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het is wel hét uitgangspunt van een succesvolle employer branding strategie. Employer branding heeft vooral het doel om jou een goede werkgever te laten zijn, voor zowel je huidige als toekomstige medewerkers. Natuurlijk wil je dit goede werkgeverschap van de daken schreeuwen, maar toch draait het binnen employer branding dus niet om de externe communicatie waarin je laat zien dat jouw organisatie een goede werkgever is.

Het is namelijk van essentieel belang dat wat je tegen de buitenwereld zegt te zijn, ook intern gevoeld en beleefd wordt. Je employer brand is namelijk alleen sterk en authentiek als je medewerkers dit beeld van de organisatie herkennen en steunen. Daar richten we ons bij employer branding dus als eerste op!

Start met onderzoek
Het start bij de uitvoer van een degelijk intern onderzoek. Dit helpt je bij het creëren van een succesvolle Employer branding strategie. Tijdens dit interne onderzoek stel je jouw medewerkers vragen over de cultuur, de visie en missie van het bedrijf, maar ook de ontwikkelmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je een duidelijk beeld van het sentiment binnen de organisatie.

Wat beloof je aan je werknemers?
Als je dit goed hebt gedaan leidt de grondige analyse van de resultaten tot een passende Employer Value Proposition (EVP). Dit is de belofte die jij als werkgever doet aan jouw huidige en toekomstige werknemers. Zo’n belofte is de basis van het employer brand en kan bestaan uit verschillende pijlers. Bijvoorbeeld op het gebied van werkinhoud, ontwikkelingsmogelijkheden, werksfeer of zelfs de fysieke locatie eigenschappen van een organisatie.

Een ijzersterke belofte zorgt voor minder personeelsverloop
Een EVP is ontzettend belangrijk omdat het helpt talent aan boord te houden en de juiste talenten aan te trekken. Dat is van groot belang in de kandidaatgerichte markt van vandaag! Bedrijven die voldoen aan hun EVP verlagen het personeelsverloop met 69% en verhogen de betrokkenheid en het vertrouwen van medewerkers. Zo’n EVP gaat verder dan het bieden van een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het gaat om de persoonlijkheid en de normen en waarden van je organisatie. Kortom: wat je medewerkers te bieden hebt.

De belofte boven tafel en dan?
Verzamel kennis om je kandidaten op het juiste moment met de juiste boodschap raken. We noemen het overzicht van belangrijke contactmomenten ‘relevante touchpoints’ van de candidate journey. Een soortgelijk overzicht van touchpoints kun je maken voor eigen medewerkers: de employee journey. Met een wervingscampagne en een sterk arsenaal communicatiemiddelen komt jouw employer brand sterk over. Zo wordt iedereen fan van jou als werkgever!

Benieuwd naar voorbeelden? Neem een kijkje in ons portfolio