Morres Talk

Als je het niet op Google vindt, bestaat het niet….

By 1 november 2019november 20th, 2019No Comments

Over de hele wereld gebruikt tegenwoordig 90% van de mensen Google om online iets op te zoeken. Elke dag plaatsen mensen zoals jij en ik hiervoor opgeteld 63.000 zoekopdrachten per seconde. Ja, dat lees je heel goed…!

Als je deze cijfers leest, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te overtuigen dat deze zoekmachinereus dan ook een uitstekend instrument is om in je marketingmix op te nemen. In dit artikel laat ik je zien hoe je met Search Engine Advertising (SEA) de beste resultaten bereikt.

Meer dan alleen tekstadvertenties

Goed om te weten is dat Google je verschillende mogelijkheden biedt om te adverteren. Met Google Ads kun je dit precies naar jouw smaak instellen. Het meest bekend is Google Search oftewel SEA waar je de tekstadvertenties mee plaatst die bovenaan in de zoekresultaten van Google worden weergegeven.

Met Google Display is het mogelijk om banneradvertenties te plaatsen op externe websites en  YouTube. Verder kun je met Google Ads , app-, video- en shopping advertenties publiceren.

Waarom adverteren met Google?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zou moeten overwegen om te adverteren op Google. Naast enorm bereik zijn de belangrijkste argumenten:

  • Duidelijk inzicht wat elke Euro je oplevert.
  • Met elk gewenst promotiebudget starten.
  • Stoppen is altijd mogelijk.
  • Levert de advertentie niets op (kliks), dan heb je geen kosten.
  • Met Google Ads houd jij de touwtjes in eigen handen.

Ik hoor je waarschijnlijk denken: klinkt goed, maar waar kan ik dan het beste mee beginnen? Dat leg ik je uit, want dit ligt helemaal aan het doel dat je voor ogen hebt.

Van naamsbekendheid tot meer leads

Als je met SEA aan de slag gaat, is je doel vooral nieuwe leads verzamelen of aankopen stimuleren. Met tekstadvertenties richt je je op iedereen die zich actief en online aan het oriënteren is naar vergelijkbare producten of diensten en die overweegt aan te schaffen.

Is jouw doel vooral meer naamsbekendheid te realiseren voor je merk of producten? Dan is SEA minder effectief en zijn banneradvertenties weer een betere keuze.

Advertenties maken die klikken met potentiële klanten

Uiteraard wil je dat jouw tekstadvertentie zo goed mogelijk presteert: een groot aantal vertoningen én veel clicks! Op het algoritme van Google heb je geen grip maar er zijn een aantal zaken waar je wel invloed op hebt. Het is daarom belangrijk om deze in ieder geval op orde te hebben.

Zoekwoorden en kwaliteit

Het is belangrijk dat je advertentie én webpagina zo goed mogelijk aansluiten bij het zoekgedrag van je doelgroep. Dat vergroot de kans dat iemand op jouw advertentie klikt en actie onderneemt op jouw website. Zorg dan ook dat jouw advertentietekst en webpagina direct aanspreken, de juiste zoekwoorden bevatten en duidelijk beschrijven waarom iemand bij jou zou moeten kopen. Google geeft je hiervoor een kwaliteitsscore, een rapportcijfer van 1 tot 10. Naast het bedrag dat je maximaal voor een klik op je advertentie wilt betalen en een aantal andere instellingen, bepaalt met name deze score hoe goed jouw advertentie in de zoekopdrachten verschijnt.

Bieding en Budget

Google is in feite een veiling waar verschillende aanbieders samenkomen. Dit zijn voor een deel ook jouw concurrenten. Als de concurrentie groot is en er meer gezocht wordt op de zoekwoorden die je hebt gekozen, dan betaal je relatief meer als er op jouw advertenties wordt geklikt. Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek kunnen wij een inschatting voor je maken wat een realistisch promotiebudget is om mee te starten.

SEA Check aanvragen 
Google Ads kent natuurlijk veel meer opties om jouw advertenties optimaal te laten presteren. Neem daarom gerust eens contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Als je Google Ads al een tijdje gebruikt maar benieuwd bent of je er wel alles uithaalt dan kijken we graag met je mee. Dit doen we met een SEA Check. Met deze scan beoordelen we vrijblijvend jouw lopende advertenties in Google Ads. Je ontvangt daarna een beknopt rapport met onze opmerkingen en eventuele verbeterpunten. Altijd handig, toch?