Blog

Is jouw bedrijf klaar voor de European Accessibility Act? Ontdek wat je moet weten vóór 2025!

De Europese Commissie is druk bezig met de nieuwe European Accessibility Act (EAA), die op 28 juni 2025 van kracht wordt in alle EU-lidstaten. Wat betekent dit voor Nederland? Vanaf 2025 moeten meer sectoren, zoals webshops, banken, consumentenelektronica en transport, digitaal toegankelijke producten leveren, niet alleen (semi-)overheden.

De EAA heeft invloed op websites, apps, betaalterminals, computers, smartphones, TV-apparatuur, streamingdiensten zoals Netflix en kaartjesautomaten. Bedrijven en organisaties in deze sectoren moeten voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Welke organisaties moeten zich hieraan houden? Overheidsorganisaties, door de overheid bestuurde organisaties, bedrijven die meer dan 50% gesubsidieerd worden, en commerciële organisaties die producten of diensten aan de overheid of essentiële diensten en financiële diensten leveren, vallen onder de EAA.

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. NGO’s die maatschappelijke, sociale of wetenschappelijke problemen oplossen, sectoren als gas, water en postbezorging, niet-publieke gezondheidszorg, scholen, crèches, kinderdagverblijven en publieke media-instellingen zoals de NPO vallen buiten deze wetgeving.

De Europese Commissie wil met de EAA een inclusievere digitale omgeving creëren. Bedrijven hebben nog anderhalf jaar om zich voor te bereiden op deze veranderingen. Dus, tijd om aan de slag te gaan en je digitale toegankelijkheid op orde te brengen!

Meer weten over documenten toegankelijk maken?

Nu weet je dus wat er nodig is om documenten toegankelijker te maken. Het is een mix van goed structureren, duidelijk labelen en slimme tools gebruiken. Of Maike, Vera en Danielle inschakelen natuurlijk. Wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op!