Column

Juist als het tegenzit, is marketing essentieel

Waarom hebben veel bedrijven toch de neiging om de hand op de knip te houden als de resultaten tegenvallen? Juist als het economisch tegenzit moet je investeren in je bekendheid en zorgen dat je Top-of-Mind bent. ‘Wij van WC-eend?’ Zeker, maar toch ga ik je vertellen waarom je juist nu een stevig marketingbudget moet reserveren.

Laten we beginnen met een les uit het verleden. De geschiedenis leert dat bedrijven die tijdens recessies blijven investeren in hun marketing en branding op de lange termijn succesvoller zijn. Die investeringen zijn van essentieel belang om een sterke marktpositie te behouden en zelfs te groeien.

Maar waarom is dat dan zo? Omdat consumentengedrag tijdens economische tegenwind verandert. Mensen worden voorzichtiger met hun uitgaven en denken langer na over elke aankoop. Dit betekent niet dat ze helemaal stoppen met kopen; ze worden gewoon selectiever. Als bedrijf moet je zichtbaar blijven en vertrouwen blijven opbouwen, vooral in onzekere tijden.

Vergeet ook zeker je klanten niet. Als er weinig nieuwe business binnenkomt, wil je de achterdeur dichthouden, zorgen dat je huidige klanten niet vertrekken. Je wil je retentie op orde hebben. Blijf dus Top-of-Mind door te consequent te communiceren, te vertellen over nieuwe ontwikkelingen, kennis te delen en actief mee te denken met je opdrachtgevers.

Online marketing is daarvoor het perfecte hulpmiddel. Het is meetbaar en efficiënt. Dankzij analytische tools kun je precies zien hoe rendabel je marketingcampagne is en je strategieën aanpassen als dat nodig is. Online marketing is namelijk flexibel en aanpasbaar, wat cruciaal is wanneer marktomstandigheden snel veranderen.

Maar laten we het belangrijkste niet vergeten: merkbekendheid. Consumenten kopen graag bij merken die ze kennen en vertrouwen, vooral als ze scherpe keuzes moeten maken. Als ze ieder dubbeltje moeten omdraaien. Door zichtbaar te blijven en regelmatig te communiceren, blijf je Top-of-Mind en voorkom je dat consumenten elders gaan shoppen.

Overtuigd? Dan komt nu het mooiste: terwijl je concurrenten hun marketingbudgetten verlagen, verover jij juist een plek in de hoofden van de doelgroep en blijf je Top-of-Mind. Minder concurrentie in de advertentieruimte betekent bovendien dat jouw boodschap beter opvalt en dat adverteren vaak goedkoper wordt. Dus, waarom zou je jezelf uit de schijnwerpers halen? Laat de rest maar het toneel verlaten, blijft er meer podium voor jou over. En aan wie denk je dat consumenten denken als de economie weer aantrekt en ze weer meer geld te besteden hebben? Juist!

Dus de volgende keer dat je overweegt te bezuinigen op je marketingbudget, is deze column Top-of-Mind en weet je met wie je moet schakelen. Waarmee de waarde van het concept maar weer eens duidelijk wordt!

Paul Denis
Founder Morres & Company