Blog

Lisa legt uit waarom influencers boos zijn op Instagram

Demonstranten voor de deur bij Meta in New York en flinke kritiek van onder andere de zusjes Kardashian: wat is er aan de hand met Instagram? Waarom zijn influencers en veel andere gebruikers zo boos? We vragen het aan Lisa Bollen, online marketeer bij Morres & Company.

De kritiek op de veranderingen op Instagram werd vorige week ineens trending na berichten van Kylie Jenner en Kim Kardashian, die met respectievelijk 361 en 326 miljoen Instagram-volgers natuurlijk stevige invloed uitoefenen op het platform. De zusjes deelden allebei dezelfde meme in hun Instagram-story met de oproep om ‘Instagram weer Instagram te maken.’

Instagram geeft toe aan de druk

Instagram liet aanvankelijk bij monde van CEO Adam Mosseri weten te luisteren naar de zorgen van gebruikers, maar dat het bedrijf de geplande veranderingen en een grotere nadruk op video-content gewoon doorzet. Daar kwam hij een aantal dagen alsnog op terug in een gesprek met technieuwsbrief Platformer. “We moeten nu absoluut een grote stap terug zetten en hergroeperen”, aldus Mosseri.  Wat is er aan de hand?

Video krijgt prioriteit

“Instagram heeft onlangs een aantal wijzigingen in de feed doorgevoerd die prioriteit geven aan video”, begint Lisa. “Dat zie je overigens bij vrijwel alle social media. Ook op LinkedIn scoort video steeds beter in het algoritme en YouTube introduceerde Shorts in reactie op TikTok. Meta gaat dus mee in een duidelijke trend. Maar het is wel tegen het zere been van veel gebruikers op Instagram die vinden dat het nu wel heel erg op TikTok gaat lijken. Daar hebben ze uiteraard een punt.”

Kopiëren van concurrenten

Bij Instagram draaide het ooit om het perfecte plaatje, maar Meta kopieert nu al jaren de features van succesvolle concurrenten. Lisa: “Zo zijn de stories op Instagram en Facebook ontstaan om Snapchat de wind uit de zeilen te nemen. In 2020 volgde de toevoeging van Reels, waarmee TikTok overduidelijk gekopieerd werd. Ook de huidige test die gebruikers één bericht per keer toont in de feed in plaats van de continue feed die we gewend waren, heeft als doel de gebruikerservaring van Instagram dichter bij die van TikTok te brengen.”

Aanpassingen in de feed

De voornaamste reden dat influencers als de Kardashians ontevreden waren, had echter vooral te maken met andere aanpassingen in het algoritme, denk Lisa. “Niet alleen krijgt video voorrang, Instagram toonde ineens ook meer berichten in de tijdlijn van #hashtags die je volgt en suggesties voor nieuwe accounts om te gaan volgen. Dat ging ten koste van accounts die je bewust volgt. Veel influencers zagen hun bereik daardoor dramatisch dalen. Dat herstelde wel gedeeltelijk toen ze ook meer video’s gingen posten, maar de impact was enorm.”

Schade aan het verdienmodel

Lisa is er van overtuigd dat juist daar de frustratie van influencers zit. “Een Kardashian vangt rond de 1 miljoen per post waarin ze een product noemt of in beeld brengt”, legt ze uit. “Als het organische bereik daalt, zijn die miljoenen volgers ineens minder waard. Volgens mij ging het veel influencers dus helemaal niet om het platform, maar vooral om de schade aan hun verdienmodel.”

Meer weten over Instagram? Neem contact op met ons Online Marketing Team!