Blog

Maak je website onweerstaanbaar met UX Design

Als webdesigner is het mijn taak om ervoor te zorgen dat jouw website niet alleen een lust voor het oog is, maar ook lekker gebruiksvriendelijk. En weet je wat daarbij komt kijken? UX Design, ook wel bekend als User Experience Design. Dit is het proces waarbij we een website ontwerpen met de gebruiker in gedachten. In dit artikel leg ik je uit wat UX Design nou precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor zakelijke websites.

Waarom is een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk?

Waarom is een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk? Nou, een website die lekker gebruiksvriendelijk is heeft invloed op de intentie van bezoekers om daadwerkelijk gebruik te maken van de site. Als de gebruiksvriendelijkheid laag is, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de tijd die bezoekers op de site doorbrengen en uiteindelijk leiden tot minder contactopnames en aankopen. En dat is natuurlijk niet zo gunstig voor bedrijven die hun producten of diensten online willen verkopen.

Stel je voor dat je op zoek bent naar informatie over een product of dienst en je komt op een website die moeilijk te gebruiken is. De website laadt traag en de navigatie is verwarrend. Wat doe je dan? Dan ben je waarschijnlijk snel weer weg en ga je op zoek naar een website die wél lekker gebruiksvriendelijk is. En dat is nou precies waarom UX Design zo belangrijk is.

5 best practices om een website snel te verbeteren

Leuk, die theorie, maar je wil natuurlijk gewoon weten hoe je de UX van jouw website kunt verbeteren. Hieronder vind je vijf best practices om snel mee aan de slag te te gaan:

 1. Houd het simpel en duidelijk
  Een van de belangrijkste aspecten van een goede gebruikerservaring is het verminderen van de complexiteit. Keep it simple. Zorg voor een eenvoudige en duidelijke navigatiestructuur, teksten die gemakkelijk te lezen zijn en heldere call-to-action knoppen. Door een duidelijke en eenvoudige gebruikersinterface te bieden, vinden bezoekers sneller wat ze zoeken en voelen ze zich comfortabeler bij het gebruik van jouw website. Maak het bezoekers zo makkelijk mogelijk.
 2. Pas de website aan op de doelgroep
  Het is belangrijk om jouw website te ontwerpen met de doelgroep in gedachten. Maak gebruik van verschillende kleuren, afbeeldingen en stijlen die passen bij de doelgroep. Het spreekt voor zich dat een website gericht op kinderen er anders uit zal zien dan een website gericht op ouderen. Ontwerp dus niet wat jij zelf mooi vindt, maar wat aansluit bij de voorkeur van je doelgroep. De website is tenslotte voor hen bedoeld.
 3. Gebruik aantrekkelijke visuele elementen
  Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Door gebruik te maken van aantrekkelijke visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en iconen kun je de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Zorg er wel voor dat deze visuele elementen passen bij de content en dat ze niet afleiden van de belangrijkste boodschap. Dat ze dus in dienst staan van de website en er niet los ingeplakt lijken.
 4. Ontwerp de website ‘mobile first’
  Door de mobiele gebruiker centraal te stellen bij het onwerpen, verbetert de gebruikerservaring aanzienlijk. ‘Mobile first’ heet dat in het jargon van UX design. Denk aan tekst en knoppen die groter worden weergegeven en gemakkelijker te navigeren zijn. Of aan het optimaliseren van afbeeldingen voor mobiele apparaten. Het resultaat is een hogere gebruiksvriendelijkheid, betere indexatie door Google en snellere laadtijden, waardoor bezoekers de website gemakkelijker kunnen vinden en langer op de website blijven.
 5. Test en optimaliseer de website
  Het testen van de website is essentieel om de gebruikerservaring te verbeteren. Door middel van gebruikerstesten en analyse van gebruikersgedrag kun je ontdekken waar bezoekers vastlopen of waar ze juist enthousiast van worden. Door deze informatie te gebruiken, kun je de website optimaliseren en de gebruikerservaring verder verbeteren. Een website is nooit af, dus houd regelmatig even een vinger aan de pols: werkt alles nog zoals het moet of kan het slimmer en beter?

Meer weten?

Dus, wil jij ook een website die niet alleen er goed uitziet, maar ook gebruiksvriendelijk is? Neem contact met me op en laten we aan de slag gaan. Morres & Company helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op!