De verkiezingen komen er weer aan. Op 17 maart stemmen we voor de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer. De partijen doen er alles aan om hun verkiezingsprogramma onder de aandacht te brengen bij de kiezer. In het campagneproces komen een groot aantal marketingstrategieën te pas. De verkozen aanpak kan veel uitmaken in de attitude van kiezers ten opzichte van de partij. Wij hebben gekeken naar hoe de grootste partijen marketing inzetten. Wat valt op? We zetten het op een rijtje.
De bijzonderheden
Vrijwel alle partijen zijn op de een of andere manier actief op social media. De meeste partijen hebben algemene officiële pagina’s op Facebook, Instagram en Twitter, die de naam van de partij dragen. Het fundament van de campagnes is meestal gebaseerd op de fractievoorzitter als het gezicht van de partij en een slogan om de gewenste boodschap over te brengen. In de eerste oogopslag lijkt een groot aantal partijen gebruik te maken van dezelfde aanpak. Er zijn echter een aantal strategieën die opvallen:
- Naast de populaire social media zoals Facebook, Instagram en Twitter wordt door enkele partijen ook TikTok ingezet om de kiezers te bereiken. Vooral GroenLinks en de VVD zijn hier heel sterk in. GroenLinks heeft 25.600 volgers op TikTok en de VVD maar liefst 38.100. Beiden posten ze dagelijks content om actief te blijven en de jongere generatie aan te spreken op een manier waarop geen andere partijen dat doen.
- Het CDA kiest voor een hele duidelijke targetting strategie. Van alle partijen zijn zij de grootste adverteerder. Op social media maken zij veelal gebruik van betaalde en gerichte advertenties om de gewenste doelgroep te bereiken.
- De VVD gaat nog een stapje verder in het aanspreken van jonge kiezers. Zij bieden op hun website gratis mediapacks aan, waar onder andere humoristische Whatsapp stickers en branded wallpapers te downloaden zijn. Zo spelen zij slim in op de interesses van jongvolwassenen.
Kortom, verschillende partijen gebruiken unieke strategieën in de hoop zich te kunnen onderscheiden in de massa. Het is aan de kiezer om te bepalen of dat gelukt is.
Wil jij je verdiepen in de standpunten van de partijen? Kijk dan eens op de Instagram pagina’s van @partijprogrammasinposts en @checkjestem. Zij zetten alles in een handig overzicht, waardoor het voor jou makkelijker wordt om te bepalen op welke partij je wil stemmen op 17 maart!