Blog

SEO vs. SEA: Wat is het verschil en hoe kun je zoekwoorden effectief gebruiken?

Als Content Strateeg bij Morres & Company krijg ik vaak de vraag: Wat SEO is en hoe het verschilt van SEA? SEO staat voor Search Engine Optimization en verwijst naar de technieken die worden gebruikt om een website hoger te laten ranken in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. SEA staat daarentegen voor Search Engine Advertising en is het betaalde gedeelte van zoekmachinemarketing. Je kunt dus altijd bovenaan staan in de zoekresultaten van Google. Maar doe je dat betaald of organisch? Dat is het grote verschil.

Het gebruik van zoekwoorden

Zoekwoorden: Een van de belangrijkste onderdelen van SEO is het gebruik van zoekwoorden. Door zoekwoorden strategisch te verwerken op een website, kun je de relevantie voor bepaalde zoekopdrachten vergroten en meer verkeer naar de site trekken. Maar hoe gebruik je zoekwoorden op de juiste manier?

Wees relevant voor de doelgroep

Het belangrijkste is om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor je doelgroep en je bedrijf. Begin met het onderzoeken van zoekwoorden (lees zoekwoordonderzoek) die worden gebruikt door mensen die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Deze zoekwoorden vormen de basis voor jouw content en match je op de zoekintentie van jouw doelgroep. Willen zij geïnformeerd worden, aanbieders vergelijken of zijn zij al in de fase waarin zij willen kopen? Belangrijke informatie voor de pagina’s en teksten die je creëert. Zoekwoord en zoekintentie bepaald? Neem het belangrijkste zoekwoord mee in de titel, meta-beschrijving, koppen en content de pagina.

Overdrijf niet

Maar pas op: het gebruik van zoekwoorden moet wel subtiel blijven en niet ten koste gaan van de leesbaarheid van je tekst. Don’t overdo it. Zorg ervoor dat je zoekwoorden op natuurlijke wijze verwerkt en maak gebruik van relevante synoniemen. En vergeet niet, je schrijft voor de lezer, niet voor Google. Zorg ervoor dat de inhoud nog steeds interessant en informatief is voor je doelgroep.

Basiselementen om mee te beginnen

Als je net begint met SEO, zijn er een aantal quick wins die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren. Zorg ervoor dat de titel en meta-beschrijving van elke pagina uniek zijn en relevant zijn voor de inhoud. Gebruik ook een duidelijke structuur met goed georganiseerde koppen en subkoppen, waar het zoekwoord in voorkomt. Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website snel laadt en mobile-friendly is.

Kortom, SEO is een krachtige tool om meer verkeer naar je website te trekken en je online aanwezigheid te vergroten. Door zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken en enkele quick wins toe te passen, kun je een goede start maken met het optimaliseren van je website.

Meer weten?

Klinkt interessant toch? Wie is er nou tegen meer bezoekers op hun website? Mocht je daar stappen in willen maken of er vrijblijvend over verder willen praten, neem dan gerust contact met ons op!