Blog

Stem af op de 4 persoonlijkheidstypes in jouw doelgroep voor online succes

Wat trok jouw aandacht toen je de laatste keer online was? Was het een opvallende kop, een indrukwekkende afbeelding, of misschien een verhaal dat precies de juiste snaar raakte? In de oneindige stroom van online content is het niet eenvoudig om op te vallen. Maar als je de psychologie achter communicatie begrijpt, kun je berichten creëren die niet alleen gezien worden, maar die ook blijven hangen.

Het gebruik van persoonlijkheidstypes uit het MBTI-kader helpt om klanten doeltreffender te informeren over nieuwe producten of diensten, bestaande klanten bij te praten, nieuwe werknemers te werven, en tegelijkertijd te entertainen en informeren. Maar hoe werkt dat? Het MBTI-kader deelt mensen in in vier persoonlijkheidstypen op basis van hun besluitvormingsproces: snel of langzaam, en gebaseerd op feiten of gevoelens.

 

 

 

 

 

 

 

Het aanpassen van communicatie aan verschillende persoonlijkheidstypes is cruciaal voor het creëren van een effectieve boodschap. Laten we een voorbeeld nemen van een boodschap die een nieuw financieel adviesplatform promoot:

Competitieve types

Voor competitieve personen is het belangrijk om snel tot de kern te komen. Ze hebben een voorkeur voor feiten en resultaten. Een bericht voor hen kan luiden: “Maximaliseer uw investeringsrendementen met ons geavanceerde financiële adviesplatform. Snelle resultaten, krachtige inzichten, en directe ROI.”

Spontane types

Spontane types worden gedreven door enthousiasme en emotie. Ze worden aangetrokken door de energie en opwinding van iets nieuws. Voor hen zou een boodschap kunnen zijn: “Ontdek hoe leuk investeren kan zijn! Ons nieuwe financiële platform maakt het eenvoudig om je geld te laten groeien. Sluit je nu aan en voel het enthousiasme van slim beleggen.”

Methodische types

Methodische personen waarderen gedetailleerde informatie en grondige uitleg. Ze nemen de tijd om beslissingen te nemen en willen alle ins en outs weten. Een effectieve boodschap voor hen: “Ons financiële adviesplatform biedt diepgaande analyses en gepersonaliseerde rapporten om je te helpen weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen. Neem de tijd om alle functies in detail te bekijken.”

Humanistische types

Humanistische types zoeken naar relationele en consensusgerichte benaderingen. Ze zijn geïnteresseerd in hoe beslissingen anderen beïnvloeden en de harmonie van hun omgeving. Voor hen zou de boodschap kunnen zijn: “Doe mee met een gemeenschap van beleggers die om meer geven dan alleen winst. Ons financiële adviesplatform helpt je niet alleen te groeien, maar ook een positieve impact te maken met je investeringen.”

Storytelling

Terwijl een op maat gemaakte benadering essentieel is om de aandacht van elk persoonlijkheidstype te trekken, is er daarnaast één strategie die altijd werkt: storytelling. Verhalen hebben de unieke kracht om complexe concepten tot leven te brengen, emoties op te wekken en mensen echt te raken. Of je nu een competitief, spontaan, methodisch of humanistisch persoon benadert, een goed verteld verhaal spreekt aan.

Lean back en Lean forward

Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid zelf en is één van de effectiefste manieren om een boodschap over te brengen. Mensen houden van verhalen omdat ze ons raken en ons iets laten voelen. Er zijn twee manieren waarop we verhalen tot ons nemen: lean back en lean forward. Bij lean back leunen we achterover en laten we ons entertainen zonder zelf veel moeite te doen. Lean forward vraagt om actieve betrokkenheid: we zoeken zelf informatie en willen dieper op de inhoud ingaan.

Triggers voor betrokkenheid

Om echt contact te maken met je publiek, moet je weten wat hen triggert om actie te ondernemen. Dat kan iets eenvoudigs zijn als een opvallende advertentie of een persoonlijke ervaring die aanzet tot nadenken. Het idee is om deze triggers te gebruiken om je publiek met jouw content aan de slag te laten gaan.

Contentcreatie met doel en structuur

Content moet dus niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook doelgericht. Begin met een duidelijke visuele en tekstuele boodschap. Kies het juiste platform dat past bij je publiek en zorg ervoor dat je doelen stelt voor wat je wilt bereiken. Plan je communicatie zorgvuldig en houd je aan een consistent schema.

Tot slot

Als je eenmaal de dynamiek van online communicatie en de psychologie erachter begrijpt, kun je content maken die niet alleen aandacht trekt, maar ook betrokkenheid creëert. Door je te richten op de verschillende persoonlijkheidstypen binnen je doelgroep, kun je berichten op maat maken die niet alleen worden gezien, maar ook worden gevoeld en onthouden. Zo bouw je een connectie op met je doelgroep en zorg je ervoor dat je blijft opvallen in overvolle tijdlijnen en overlopende inboxen.

Meer weten?

Bij Morres & Company geloven we heilig in top-of-mind marketing. Mocht je daar meer over willen weten of eigen ideeën over hebben, neem dan gerust contact met ons op!