Blog

Top-of-Mind: Noem eens een veilige auto

Stel je voor: je vraagt willekeurig aan 100 mensen om een automerk te noemen. Dan krijg je natuurlijk tientallen verschillende namen te horen. Maar wat als je hen vraagt om een veilige auto te noemen? Dan is de kans groot dat de meerderheid ‘Volvo’ als antwoord geeft. Dit fenomeen illustreert de kracht van Top-of-Mind marketing en natuurlijk ook de indrukwekkende merkstrategie van Volvo. Het Zweedse automerk claimt met succes een eigen categorie: veiligheid.

Volvo heeft zichzelf niet alleen als automerk gevestigd, maar wordt al jaren gezien als een icoon van veiligheid op de weg. Het is de term veiligheid die meteen wordt geassocieerd met het merk. Dat is het resultaat van een merkstrategie die volledig is gericht op het creëren van Top-of-Mind bewustzijn binnen een specifieke categorie. Een dergelijke benadering vereist concrete keuzes en investeringen om deze claim te ondersteunen en te versterken.

Top-of-Mind Marketing Morres & Company

Een van de meest opvallende aspecten van Volvo’s merkstrategie is de emotionele connectie die ze hebben gecreëerd. Veiligheid is weliswaar een rationele boodschap, maar Volvo heeft het weten te vertalen naar emotionele aantrekkingskracht. In plaats van simpelweg te communiceren dat hun auto’s veilig zijn, wat een vrij directe en rationele benadering zou zijn, heeft Volvo deze boodschap verbonden met het universele verlangen van mensen om zichzelf en hun geliefden te beschermen.

Deze strategie speelt in op emoties door de nadruk te leggen op de zorg en bescherming voor familie en naasten, wat een krachtige motivator is voor veel mensen. Door veiligheid te koppelen aan het beschermen van dierbaren, heeft Volvo zo een emotionele band met hun klanten gecreëerd. Dat gaat verder dan alleen het aanbieden van een product; het gaat over wat mensen echt belangrijk vinden en waar ze zich zorgen over maken.

Deze emotionele connectie heeft Volvo meerdere voordelen opgeleverd. Het heeft gezorgd voor een sterk Top-of-Mind bewustzijn, wat betekent dat mensen automatisch aan Volvo denken wanneer ze het hebben over veilige auto’s. Daarnaast heeft deze strategie bijgedragen aan het creëren van merkloyaliteit: klanten voelen een diepere verbinding met het merk omdat het aansluit bij hun eigen waarden en zorgen. Dus komen klanten niet alleen terug voor meer aankopen, maar ook een sterke voorkeur ontwikkelen voor Volvo boven andere automerken.

Claim je eigen domein

Het claimen van een eigen domein is dus een slimme en effectieve merkstrategie die bedrijven helpt op te vallen in de overvolle markt en een blijvende indruk te maken bij consumenten. In plaats van te proberen te concurreren in een bestaande categorie met talloze concurrenten, kunnen bedrijven overwegen om zelf een nieuwe categorie te creëren of een bestaande categorie op een unieke manier te definiëren.

Het zelf verzinnen van een domein biedt verschillende voordelen. Allereerst stelt het bedrijven in staat om de regels van het spel te bepalen en een leiderschapspositie te vestigen in een ruimte die ze zelf hebben gedefinieerd. Dit kan resulteren in een sterke merkidentiteit en een grotere merkherkenning, omdat consumenten het merk gaan associëren met die specifieke categorie.

Bovendien kunnen bedrijven die hun eigen domein claimen, inspelen op onvervulde behoeften en nichemarkten die andere concurrenten over het hoofd hebben gezien. Dit creëert kansen voor groei en succes zonder de intense concurrentie die vaak gepaard gaat met gevestigde categorieën.

Volvo Founder, Assar Gabrielsson: “The safest car is the one that doesn’t get you into an accident.”

Wat kun je van Volvo leren?

Bedrijven die moeite hebben met het onderscheiden van zichzelf kunnen van Volvo leren dat je moet kiezen. Concentreer je op iets unieks, zoals Volvo met veiligheid deed, en blijf hier consistent in. Innoveer en evolueer om relevant te blijven. Luister naar klanten, wees authentiek en denk op lange termijn. Begrijp je concurrenten en marktkansen. Vertel een overtuigend verhaal en blijf onderzoek doen. Volvo’s succes toont aan dat een sterk onderscheidend vermogen leidt tot loyaliteit en concurrentievoordeel. Volg deze principes om je eigen unieke positie in de markt te versterken. En vergeet niet: een domein claimen is een een proces van de lange adem. Kies en hou vol!

Drive safe!

Meer weten?

Bij Morres & Company geloven we heilig in top-of-mind marketing. Mocht je daar meer over willen weten of eigen ideeën over hebben, neem dan gerust contact met ons op!