Blog

Een sterke Brand Identity is onmisbaar

Als bedrijf is het van belang dat je een sterke brand identity opbouwt. Brand identity is het gezicht of het imago van jouw bedrijf. Het is de visuele eerste kennismaking met jouw product of dienst. Met deze eerste kennismaking is de toon van de relatie tussen jouw bedrijf en potentiële klanten namelijk meteen gezet. In dit artikel geven wij uitgebreid tekst en uitleg zodat je helemaal up to date bent over alle ins en outs rondom brand identity.

Brand Identity in het kort

Laten we eerst eens kijken naar de definitie van brand identity. In het kort kan brand identity worden omschreven als de visuele bouwstenen van een bedrijf waarmee de onderscheidende kernwaarden worden gecommuniceerd naar de buitenwereld. Het is de eerste en belangrijkste troef waarmee je klanten kan overtuigen en overhalen om jouw product of dienst te gebruiken. Een sterke brand identity is herkenbaar en consistent. Het vertelt potentiële klanten wat ze kunnen verwachten van jouw product of dienst. In concurrerende markten is het voor veel bedrijven een uitdaging om hun waarden, eigenschappen en onderscheidend vermogen te vertalen naar een consequente stijl. Juist dan is het extra belangrijk om aandacht aan je brand identity te besteden om je te onderscheiden.

Je brand identity staat voor de manier waarop je jouw organisatie wilt identificeren en positioneren. Het is wat jouw merk uniek maakt ten opzichte van anderen. Hieraan zijn belangrijke visuele bouwstenen verbonden. Denk daarbij aan alle uiterlijke kenmerken van jouw merk, zoals het logo, de lettertypen, kleuren en fotografie. Vergeet in dit rijtje vooral ook de (digitale) communicatie en de bedrijfsnaam niet. Brand identity draait eigenlijk om alle elementen waaruit mensen kunnen opmaken dat het jouw bedrijf is. Brand identity is een belofte die je doet aan jouw potentiële klanten. Het gehele plaatje moet kloppen. Pas wanneer dit het geval is, heb je een sterke brand identity neergezet.

Brand Identity heeft geen einddatum

Aangezien brand identity om het complete plaatje draait, hangt het nauw samen met online marketing. Eigenlijk zijn beiden niet meer los van elkaar te zien, maar in de realiteit benaderen bedrijven hun brand identity nog vaak vanuit een offline oogpunt. Niet verstandig natuurlijk nu communicatie en contacten met de buitenwereld voornamelijk online plaatsvinden.

Een belangrijk verschil tussen online marketing en brand identity waar je wel rekening mee moet houden is dat, anders dan een marketingcampagne, brand identity geen einddatum heeft. Je brand identity is wat achterblijft als je denkt aan een product, merk of dienst. De identiteit van een merk of organisatie verdwijnt dus niet als een marketingcampagne afloopt. Met een marketingcampagne overtuig je je doelgroep om het product te kopen, terwijl brand identity er voor zorgt dat klanten trouw blijven en je merk blijven promoten en gebruiken. Als de brand identity niet klopt, dan blijft jouw bedrijf simpelweg niet hangen in het geheugen van je doelgroep. En dat is een gemiste kans!

Het opbouwen van een sterke Brand Identity

Voordat je aan de slag gaat met het bepalen van je brand identity, is het belangrijk dat je het merk goed gepositioneerd wordt in de markt. Kennis van de markt en concurrenten is essentieel als je je unieke, onderscheidende kwaliteiten wil laten zien. Wanneer je geen idee hebt waar je bedrijf voor staat of hoe je jezelf in de markt moet zetten heeft het weinig zin om als een kip zonder kop te gaan werken aan de brand identity. Als je eenmaal voldoende inzicht hebt, ga je je brand identity bepalen. Een aantal onderdelen zijn hierin belangrijk: visie, kernwaarden en doelgroep(en).

1. Visie

De visie is de essentie of de kern van jouw merk. Het is van belang dat je je visie helder hebt voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van je brand identity. Bij het formuleren van een visie gaat het eigenlijk om een droomscenario. Hoe zie jij de toekomst? Waar wil je heen? Wat is jouw ideale plaatje? Denk goed over deze vragen na en gebruik de antwoorden als basis om jouw brand identity op te bouwen.

2. Kernwaarden

Het is belangrijk om na te denken over de kernwaarden waar jouw bedrijf voor staat. Deze kernwaarden vormen de basis van jouw brand identity. Staat jouw bedrijf voor luxe en klasse? Wil je spanning en avontuur uitstralen? Of richt je je juist meer op veiligheid en betrouwbaarheid? Bepaal de kernwaarden van jouw bedrijf en denk na over hoe je deze op een authentieke manier kunt laten terugkomen in je brand identity.

3. Behoeften

Daarnaast zijn de behoeften van jouw doelgroep van belang. Hier is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van datgene wat jouw doelgroep nou eigenlijk wil. Het uitvoeren van marktonderzoek is hierbij essentieel. Vergeet daarbij niet om ook naar trends in de markt te kijken. Markten en behoeften van consumenten zijn constant in beweging. Speel hier dus slim op in. Wanneer je tijd en aandacht besteedt aan klantbehoeften en marktontwikkeling kun je bijna niet anders dan creatief na te denken over jouw brand identity. Hierdoor ben je niet alleen klaar voor vandaag, maar ook voor de toekomst.

Wat levert een sterke Brand Identity op?

Het opbouwen van een sterke brand identity is dus geen snelle, oppervlakige klus. Na al die gedane moeite wil je dus ook daadwerkelijk resultaten zien. Een sterke brand identity zorgt voor:

1. Herkenning

Een sterke brand identity zorgt ervoor dat mensen jouw merk eerder herkennen. Je brand identity is een eerste indruk en wanneer deze goed is zullen potentiële klanten zich dit herinneren. Jouw merk moet een onvergetelijke uitstraling hebben die jouw potentiële klanten niet zomaar vergeten. Wanneer je brand identity helemaal klopt, zullen mensen ook eerder voor jouw merk kiezen. Want zeg nou zelf, als je een bedrijf hebt gevonden met een fantastische uitstraling en sterke communicatie, dan wil je toch gewoon meer weten?

2. Vertrouwen

Wanneer je je brand identity sterk opbouwt en consequent uitdraagt, wekt dit vertrouwen op bij klanten. Je klanten hebben een bepaald product of een bepaalde dienst nodig, en weten van jouw bedrijf precies wat ze kunnen verwachten. Dit voelt voor de klant prettig aan en zal er op de lange termijn voor zorgen dat ze nog regelmatig bij jouw bedrijf terugkomen wanneer er wederom een nieuwe behoefte of vraag ontstaat.

3. Leads

Het hebben van een sterke brand identity levert je meer leads op. Wanneer jouw brand identity helemaal klopt zijn potentiële klanten eerder geneigd om voor jouw bedrijf te kiezen. Klanten zullen dan ook minder prijsgevoelig zijn waardoor je op een gunstige manier kunt schuiven met je tarieven.

Klinkt goed toch? En beter nog, het ligt allemaal binnen handbereik wanneer je een goed doordachte en sterke brand identity hebt opgebouwd voor jouw bedrijf!

Meer weten?

Het opbouwen van een sterke brand identity kost misschien even wat tijd en denkwerk, maar de positieve resultaten zijn het zeker waard. Want welk bedrijf wil nu niet gaan voor dat perfecte plaatje! Ben je op zoek naar nog meer informatie, advies of ondersteuning? Morres & Company helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!