Blog

Het belang van Top of Mind zijn

Als bedrijf is het belangrijk om continu zichtbaar te zijn in de markt. Er komt namelijk vanzelf een moment dat een potentiële of bestaande klant jouw dienst of product nodig heeft. Door jouw bedrijf consequent op een relevante manier bij je doelgroep via verschillende kanalen onder de aandacht te brengen, zorg je ervoor dat je top of mind awareness creëert.

In de marketingwereld is dit een belangrijk begrip. Bij het grote publiek is de term echter nog wat minder bekend. Want wat houdt top of mind zijn nu precies in? Waarom is het zo belangrijk? Hoe kun je het bereiken? En wat krijg je ervoor terug? In dit artikel leggen wij je dit allemaal precies uit.

Wat is Top of Mind Awareness?

We beginnen bij het begin met een korte definitie van top of mind awareness. Kort gezegd draait top of mind awareness om merkbekendheid. Denk je aan frisdrank? Dan noem je als eerste Coca-Cola. Gaat het over eten bestellen? Dan denk je aan Thuisbezorgd.nl. Wanneer je als merk als eerste wordt genoemd, heb je in principe het hoogste niveau van merkbekendheid bereikt. Doordat mensen als eerste aan een bepaald merk denken, is de kans groot dat ze de producten of diensten van dit merk verkiezen boven dat van een concurrent.

Top of Mind Marketing

Het creëren van top of mind awareness bij je doelgroep is dus superbelangrijk. Maar hoe stel je nu een marketingstrategie op die dat voor elkaar krijgt? Belangrijk om rekening mee te houden is dat top of mind marketing niet per se draait om herkenning, maar vooral focust op herinnering. En laat er nu geen betere stimulans van herinnering zijn dan herhaling. Herhaling vormt dus de basis van top of mind marketingstrategie, zodat je zo structureel top of mind awareness bij je doelgroep creëert.

Vroeger op school heb je dit waarschijnlijk zelf al ervaren bij het leren van rijen woordjes in een vreemde taal. Herhaling zorgde op den duur voor herinnering. Voor je marketingstrategie werkt het net zo. Top of mind awareness heeft namelijk alles te maken met het opslaan van informatie in ons geheugen. Een waarneming van een merk wordt eerst opgevangen door je zintuiglijk geheugen. Als het van belang is wordt het merk opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Eenmaal in het kortetermijngeheugen zorgt steeds opnieuw in aanraking komen met het merk ervoor dat je het ook niet meer vergeet. Doe dit consequent en het merk krijgt een plek in het langetermijngeheugen. En dat is nou precies waar top of mind marketing om draait.

Als je na het uitdenken van een top of mind marketingstrategie binnen no-time resultaten wil zien, kom je helaas van een koude kermis thuis. Realistisch gezien zal namelijk maar een beperkt deel van de personen die in aanraking komen met jouw bedrijf direct actie ondernemen. Dit heeft verschillende redenen. Misschien is een potentiële klant met andere dingen bezig of zijn ze nog niet klaar om een definitieve beslissing te maken. Dit betekent echter niet dat het tijdsverspilling is om jouw bedrijf regelmatig bij hen onder de aandacht te brengen. Als je eenmaal top of mind awareness hebt gecreëerd bij jouw potentiële klanten, is de kans groter dat zij als eerste aan jouw bedrijf denken als zij daadwerkelijk een product of dienst nodig hebben. Als de behoefte urgent wordt. Door deze vorm van merkbekendheid ben je je concurrenten op dat moment een stap voor.

Top of Mind worden en blijven

Het concept top of mind awareness klinkt je nu waarschijnlijk als muziek in de oren. Maar hoe bereik je dit level van merkbekendheid nu precies? En misschien nog wel belangrijker, hoe behoud je je positie als je het ultieme level van top of mind awareness eenmaal bereikt hebt?

Hoe goed jouw product of dienst ook is, de meeste bedrijven zullen nooit top of mind worden door enkel het beste van het beste in de markt te zetten. Het hebben van een goed product helpt natuurlijk wel. Als je echter het bedrijf wil zijn waar iedereen in jouw branche als eerste aan denkt, zul je je hier bewust voor moeten inspannen. Denk vooral niet dat het bereiken van top of mind awareness alleen is weggelegd voor grote organisaties met enorme budgetten. Er zijn tal van manieren om als kleiner bedrijf het bewustzijn bij je doelgroep te vergroten en grotere dominante concurrenten uit te dagen. Wij geven je alvast een aantal ideeën zodat je aan de slag kunt met het uitdenken van jouw geniale top of mind marketingstrategie:

1. Identificeer jouw Unique Selling Points

Zoek uit wat jouw bedrijf anders maakt dan anderen in je branche. Dit is een essentieel onderdeel van je top of mind marketingstrategie. Als je als merk verkozen wil worden boven andere merken moet je jouw USP’s op een authentieke manier gaan uitdragen.

2. Bouw een sterk merkfundament

Zorg dat je brand identity het onderscheidend vermogen van je merk weerspiegelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je naam, logo, website en online uitingen. Het gehele plaatje moet kloppen om een sterk merkfundament te kunnen bouwen.

3. Hanteer een crossmediale aanpak

Benader je potentiële klanten via een crossmediale aanpak. Dit wil zeggen, gebruik alle mogelijke kanalen en manieren om in beeld te komen bij jouw doelgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online banners, mail marketing, podcasts en social media.

4. Investeer in organisch bereik

Dit is een lange termijn investering, waarbij je jouw bedrijf herhaaldelijk onder de aandacht brengt bij de juiste personen en zo dus steeds vaker in beeld komt. SEO speelt hierbij een belangrijke rol. Het verschijnen in online zoekresultaten is essentieel om de digitale vindbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Content en bereik gaan hierin hand-in-hand.

5. Relevant communiceren

Communiceer vanuit een actuele behoefte. Hierbij is het belangrijk dat je weet wat er speelt in jouw branche. Blijf dus zelf up-to-date en krijg inzicht in de actuele behoeften van jouw doelgroep. Speel daar strategisch slim op in met wat jouw bedrijf te bieden heeft op dit vlak.

Wat levert Top of Mind zijn je op?

Met behulp van bovenstaande punten leg je alvast een basis voor jouw top of mind marketingstrategie. Maar voordat je je hersenen gaat kraken en begint met nadenken over je strategie wil je natuurlijk eerst weten wat top of mind zijn jouw bedrijf precies kan opleveren. Op papier klinkt het bereiken van deze vorm van merkbekendheid namelijk als een droom. Maar wat haalt jouw bedrijf er nu concreet uit?

Bedrijven die top of mind zijn:

  • Wekken onder hun doelgroep vanuit een authentieke autoriteit een natuurlijke mate van vertrouwen op
  • Zien hun marktaandeel onherroepelijk groeien
  • Krijgen een betere online vindbaarheid door een stijging in specifieke zoektermen.
  • Hebben klanten die meer geld willen spenderen.
  • Zetten gedenkwaardigere en zinvollere marketingcampagnes op.

Deze voordelen zijn natuurlijk niet mis. Ze helpen jouw bedrijf niet alleen aan een betere naamsbekendheid, maar zorgen ook dat jouw bedrijf groeit. Wees dus niet bang om actie te ondernemen en zet de eerste stap!

Meer weten?

Aan de hand van dit artikel krijg je een globaal idee wat top of mind zijn inhoudt en wat je nodig heb om een goede top of mind marketingstrategie op te zetten. Zoek je meer informatie, advies of ondersteuning? Morres & Company helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!