Kleur is krachtig! Het trekt niet alleen de aandacht, maar roept ook onbewust allerlei emoties en associaties op. In branding is kleur dan ook een van de sterkste tools die je kunt gebruiken. Of je nu een kleur kiest voor je logo, website of verpakking – de kleuren die je selecteert vertellen een verhaal over je merk en beïnvloedt hoe mensen het ervaren.
Waarom kleuren belangrijk zijn in branding
Denk eens aan grote merken. Zeg ik ‘Coca-Cola’, dan zie je meteen dat kenmerkende rood voor je, toch? Of bij ‘IKEA’ waarschijnlijk geel en blauw. Dat is geen toeval. Kleuren worden zorgvuldig gekozen om de merkidentiteit te versterken. Ze roepen niet alleen bepaalde emoties op, maar zorgen er ook voor dat een merk herkenbaar is. En in de overvolle markt is herkenbaarheid alles.
Volgens studies nemen mensen binnen de eerste 90 seconden een beslissing over een product en maar liefst 62-90% van deze beslissing wordt beïnvloed door kleur. Het kiezen van de juiste kleur heeft dus een directe invloed op hoe consumenten zich voelen over jouw merk en, uiteindelijk, of ze voor jou kiezen of voor de concurrent.
Wat vertellen kleuren over jouw merk?
Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en effect op de consument. Laten we eens kijken naar een aantal veelgebruikte kleuren in branding en wat ze communiceren:
Rood
Rood staat voor energie, passie en urgentie. Daarom wordt rood gebruikt door merken zoals Coca-Cola en YouTube. Rood kan harten sneller laten kloppen en de aandacht grijpen. Omdat het zo’n dominante kleur is, moet het wel voorzichtig gebruikt worden. Te veel rood kan best overweldigend zijn.
Blauw
Blauw straalt vertrouwen, rust en stabiliteit uit. Dat is de reden waarom veel banken en technologiebedrijven, zoals Facebook, voor deze kleur kiezen. Het is een kleur die veel gevestigde merken en marktleiders hanteren. Denk maar aan Randstad of KLM. Blauw voelt veilig en betrouwbaar, maar let op: te veel blauw kan ook afstandelijk overkomen.
Geel
Geel is vrolijk, optimistisch en energiek. Denk aan McDonald’s en IKEA. Deze kleur trekt de aandacht en creëert een gevoel van geluk. Maar ook hier geldt: in overdaad kan geel te schreeuwerig worden.
Groen
Groen staat voor natuur (uiteraard), gezondheid en groei. Veel milieuvriendelijke merken. maken gebruik van groen om hun focus op duurzaamheid te benadrukken. Groen kan ook rustgevend werken, zoals je vaak ziet in wellness- of gezondheidsmerken.
Zwart
Zwart staat voor luxe, elegantie en autoriteit. Merken als Chanel en Nike maken hier gretig gebruik van om een gevoel van exclusiviteit en klasse uit te stralen. Zwart is tijdloos en kan een premium gevoel oproepen, maar het kan ook somber of saai overkomen.
Oranje
Deze kleur is creatief, vrolijk en speels. Kijk naar merken zoals Nickelodeon of Fanta, die oranje gebruiken om een gevoel van plezier en avontuur over te brengen.Het is een gedurfde kleur, die enthousiasme oproept en in Nederland bijvoorbeeld wordt toegepast door ING en Blokker
In Nederland heeft oranje natuurlijk een extra symbolische betekenis en roept het ook associaties met het Koningshuis en sport op. Dan straalt het dus vooral saamhorigheid, trots en plezier uit. tijdens nationale evenementen zoals Koningsdag en sportwedstrijden.
Het kiezen van de juiste kleuren
Ok, nu is het dus belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw merk. Begin met het begrijpen van je merkwaarden en doelgroep. Wat wil je dat mensen voelen als ze jouw merk zien? En wie probeer je aan te spreken?
Stel dat je een duurzame kledinglijn lanceert. Groen zou dan een logische keuze kunnen zijn omdat het natuurlijk en milieubewust is. Maar als je kleding high-end en luxe is, kun je overwegen om groen te combineren met zwart of goud, om ook die premium feel te benadrukken.
Maar als je een speelse, creatieve startup hebt, kan juist een mix van oranje en paars precies de juiste levendigheid uitstralen om op te vallen.
Contrasten en kleurenschema’s
Een andere slimme manier om kleur in je branding te gebruiken, is door te spelen met contrasten en kleurenschema’s. Denk aan merken die een sterk contrasterende kleurenset gebruiken om verschillende emoties te wekken. De combinatie van rood en wit van Coca-Cola roept zowel energie als frisheid op. Of kijk naar Spotify, dat zwart combineert met opvallend groen. Dit zorgt niet alleen voor een moderne uitstraling, maar zorgt er ook voor dat het merk zich onderscheidt van de rest.
Kleurenschema’s zijn ook handig om consistentie te creëren. Door bijvoorbeeld een vaste set van drie tot vijf kleuren te gebruiken in al je uitingen, zorg je voor herkenbaarheid. Deze consistentie bouwt vertrouwen op bij je klanten. Kleuren zijn een integraal onderdeel van je merk. Net als een logo kies je er bewust voor, wijk je niet af en baseer je keuzes op begrip van jouw potentiele klanten.
Het belang van cultuur
Oh ja, vergeet niet dat de betekenis van kleuren cultureel bepaald kan zijn. In westerse landen staat wit vaak voor puurheid, maar in sommige Aziatische culturen wordt wit geassocieerd met rouw. Als je een internationaal publiek hebt, is het belangrijk om na te denken over hoe jouw kleurkeuze overkomt in andere delen van de wereld.
Tot slot
Kleuren zijn een krachtig instrument in branding. Ze roepen emoties op, versterken je merkidentiteit en zorgen voor herkenbaarheid. Door de juiste kleuren te kiezen die passen bij je merkwaarden en doelgroep, kun je een blijvende indruk maken op je publiek. Dus de volgende keer dat je overweegt je logo of website aan te passen, denk twee keer na over de kleuren die je kiest voordat je het groene licht geeft. 😉