Blog

Zes branding trends om dit jaar rekening mee te houden!

Branding blijft altijd in beweging. Elk jaar zijn er nieuwe trends die hun opwachting maken. Wat populair is ligt helemaal aan waar mensen behoefte aan hebben. Voor veel merken ligt hier dan ook de grootste uitdaging. Want hoe kom je er nu achter waar jouw doelgroep behoefte aan heeft? En wat voor soort branding past bij jouw brand identity? Pas wanneer je dit als merk duidelijk voor ogen hebt, kun je aan de slag met het ontwikkelen van jouw branding. Wij helpen je alvast een handje door zes branding trends voor je op een rijtje te zetten. Enjoy!

1. Bewegend beeld

Op Youtube heet het shorts op Instagram reels en TikTok heeft…. nou ja, gewoon TikToks. De overeenkomst tussen al deze kanalen? Het draait om kort bewegend beeld! Videocontent is al een tijdje aan een sterke opmars bezig op social media. Het tonen van bewegend beeld geeft een nieuwe impuls aan je content en zorgt ervoor dat gebruikers stoppen met scrollen en even blijven hangen. De algoritmes van de diverse kanalen hebben dit maar al te goed door. Vanzelfsprekend brengt bewegend beeld dus ook de hoognodige engagement met zich mee.

Door regelmatig korte videocontent te delen blijf je continue in beeld bij je doelgroep. Wanneer je deze vorm van content inzet, kom je als organisatie oprecht over. Bewegend beeld geeft je namelijk de kans om persoonlijke content te creëren, en laat dit nu precies zijn wat jouw doelgroep aanspreekt.

2. Eyecatchers

It’s all about the eyecatchers! Merken doen er tegenwoordig alles aan om op te vallen. Branding kan daarbij helpen. Eyecatching branding zien we dit jaar dan ook steeds meer. Deze vorm van branding gebruikt catchy elementen om de aandacht van de doelgroep te trekken en de zintuigen van het publiek te prikkelen. De trend maakt vaak gebruik van felle kleuren, vette en vervormde lettertypes en in your face iconen of animaties. Kortom, op visueel vlak gebeurt er van alles!

Eyecatching branding trekt niet alleen de aandacht, maar geeft mensen ook een kortstondig gevoel van geluk en blijdschap door de speelse energie in de ontwerpen. Wanneer dit past bij jouw organisatie kan deze vorm van branding heel goed werken. Het biedt je doelgroep namelijk een welverdiende mini-pauze van de vaak wat sombere nieuwscyclus die velen van hen dagelijks voorbij zien komen.

3. Less is more

We vervolgen ons lijstje met de directe tegenhanger van de eyecatcher. Deze trend draait namelijk helemaal om meer doen met minder. Dit betekent in wezen dat brands hun best doen om een grotere impact maken met minder elementen. Het gaat niet per se om puur minimalistische ontwerpen met beige, witte en neutrale tinten en veel lege ruimte. In plaats daarvan maakt deze trend gebruik van het minimale aantal elementen dat jouw merk nodig heeft om een maximale hoeveelheid aan persoonlijkheid uit te stralen.

Op visueel vlak gebruiken brands die deze vorm van branding hanteren één of twee kleuren met grote en duidelijke lettertypes. Je gebruikt dus alleen wat nodig is om de boodschap, toon en brand identity van de organisatie duidelijk over te brengen. De branding trend speelt in op het feit dat veel mensen zich tegenwoordig erg bewust zijn van de hoeveelheid spullen die ze hebben, terwijl ze stiekem met veel minder kunnen. Als reactie op al die overdaad proberen merken meer te doen met minder, om zo toch een soort order in the chaos te creëren.

4. Branding met een missie

Het is helemaal in om als merk maatschappelijk betrokken te zijn. Veel merken doen er tegenwoordig alles aan om een maatschappelijke missie volledig onderdeel van hun brand identity te maken. Je doelgroep wil namelijk niet langer zien dat jouw organisatie alleen inspeelt op maatschappelijke doelen wanneer deze populair worden. Je doelgroep wil belangrijke waarden continue zien terugkomen in de brand identity.

Het gaat er dus om dat je een maatschappelijke missie volledig opneemt in de brand identity van jouw organisatie en er zinvolle acties rondom creëert. Zeg bijvoorbeeld niet alleen dat je bedrijf om het milieu geeft, maar zet ook initiatieven op om recyclen onder de aandacht te brengen en verwerk dit vervolgens in elk element van je brand identity. Maar let op, eerlijkheid staat voorop. Je moet natuurlijk alleen een maatschappelijke boodschap uitdragen die echt bij jouw organisatie past. Denk ook goed na over de doelen die je nastreeft, het is belangrijk dat je deze doelen ook daadwerkelijk kunt realiseren. Mission statements zijn er natuurlijk om waargemaakt te worden. Praten over duurzaamheid, maar daar geen actie aan verbinden (greenwashing), wordt zeker herkend door je volgers.

5. Lang leve diversiteit

Deze trend is niet nieuw, maar gelukkig al enkele jaren in the picture. Diversiteit heeft voor de branding van veel organisaties vooral betrekking op beeldmateriaal, copy en communicatiemiddelen. Ook dit jaar zullen de meeste merken weer hun beste beentje voorzetten om een divers en inclusief beleid te hanteren. Wanneer jouw organisatie een brede doelgroep heeft of een ethisch en sociaal bewuste brand identity wil hanteren is deze trend heel belangrijk.

Hoewel deze diversiteit inmiddels al lang en breed op de radar staat, zijn we er nog lang niet met z’n allen. Kijk daarom eens kritisch naar jouw organisatie. Wordt er alles aan gedaan om een zo divers en inclusief mogelijk beleid te hanteren? Of is er nog ruimte voor verbetering? Denk hier vooral niet te makkelijk over. Tijden veranderen snel en iets wat een paar jaar geleden nog door de beugel kon, kan nu misschien echt niet meer.

6. Humor

Lachen maakt alles leuker. Tegenwoordig hoef je je als merk echt niet alleen maar heel serieus te presenteren. Je doelgroep is waarschijnlijk ook wel toe aan een beetje humor om alle serieuze zaken even te vergeten. Door het toevoegen van een humoristische touch aan jouw branding creëer je een band met je doelgroep, want lachen voelt goed! Het vermindert stress en zorgt ervoor dat je doelgroep zich jouw merk herinnert.

Meer weten?

Wil je weten welke branding trends bij de brand identity van jouw organisatie passen? Of wil je vrijblijvend sparren over één van deze onderwerpen? No problem! Morres & Company helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op!