Blog

Zo worden documenten toegankelijk voor iedereen

Stel je voor: een overheid waarvan elk digitaal document een open boek is voor iedereen. Klinkt goed, toch? Nou, in Zwolle zijn ze al aardig op weg. Onze designers Maike, Danielle en Vera hebben onlangs de ‘Lichtvisie 2030 binnenstad Zwolle’ een flinke opfrisser gegeven, zodat ook mensen die minder goed zien ervan kunnen genieten. Hoe ze dat hebben aangepakt? Met een paar slimme trucs en handige tools.

Het toegankelijk maken van documenten is namelijk niet vrijblijvend, maar een wettelijke verplichting voor overheidsinstellingen. Deze verplichting zorgt ervoor dat alle burgers, ongeacht hun beperkingen, gelijke toegang hebben tot informatie en diensten. Door te voldoen aan vastgestelde toegankelijkheidsnormen, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), garanderen overheidsorganisaties zo dat hun digitale content toegankelijk is voor iedereen, waarmee ze inclusiviteit en gelijke kansen binnen de digitale samenleving bevorderen.

Aan welke knoppen kun je draaien?

Laten we de praktische stappen die nodig zijn om documenten toegankelijker te maken eens samen doornemen.

Breng structuur aan
Begin met een heldere structuur in je document. Gebruik koppen, subkoppen, lijsten en alinea’s op een logische manier. Dit helpt schermlezers om de inhoud goed te interpreteren en voor te lezen.

Voeg alt-teksten toe
Elk plaatje, diagram of grafiek in je document? Die verdient een alternatieve tekst (alt-tekst). Zo kunnen mensen die niet kunnen zien wat er staat, toch begrijpen wat er afgebeeld is.

Vereenvoudig de navigatie
Maak je document makkelijk doorzoekbaar met bladwijzers en hyperlinks. Zo kan iedereen snel vinden wat hij of zij nodig heeft.

Check de leesvolgorde
Zorg ervoor dat de volgorde waarin de informatie staat overeenkomt met de volgorde waarin het door de computer moet worden voorgelezen. Dit klinkt logisch, maar is het niet altijd!

Maak formulieren toegankelijk
Als je document formulieren bevat, zorg dan dat deze invulbaar zijn met schermleesprogramma’s. Label elk veld duidelijk.

Contrast en kleur
Ga voor een sterk contrast tussen tekst en achtergrond. Vermijd informatie alleen via kleur over te brengen, want niet iedereen ziet kleur op dezelfde manier.

Check de taalinstellingen
Vergeet niet de juiste taal in te stellen voor je document. Dit helpt schermlezers om de tekst correct uit te spreken.

Handige tools om de klus te klaren

Als je aan de slag gaat met het verbeteren van de toegankelijkheid van je PDF-documenten, is Adobe Acrobat Professional een onmisbare tool. Dit programma biedt uitgebreide mogelijkheden om te controleren waar documenten nog tekortschieten op het gebied van toegankelijkheid en helpt je ook met praktische oplossingen deze te verbeteren.

Daarnaast is de PDF Accessibility Checker (PAC) een gratis tool die als een extra paar ogen fungeert; het doorloopt het document en geeft duidelijk aan waar aanpassingen nodig zijn om volledig aan de toegankelijkheidseisen te voldoen.

Case: Lichtvisie 2030 binnenstad Zwolle

Onze designers Maike, Danielle en Vera kunnen je er alles over vertellen. Ze hebben onlangs een speciale cursus gevolgd bij een Certified Adobe Instructor om hun skills op het gebied van digitale toegankelijkheid te vergroten. Gewapend met die kennis hebben ze in opdracht van de gemeente Zwolle de ‘Lichtvisie 2030 binnenstad Zwolle’ toegankelijk gemaakt voor Zwollenaren met een visuele beperking.

Het resultaat is een document dat nu volledig gecertificeerd is en voldoet aan de standaarden van toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid: van navigatie tot tekstuele alternatieven Door de richtlijnen van Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) op niveau AA strikt te volgen, hebben ze ervoor gezorgd dat het rapport voor iedereen bruikbaar is. Dat betekent onder andere dat het document is voorzien van duidelijke navigatie, goed contrast tussen tekst en achtergrond en alternatieve teksten voor afbeeldingen. Simpeler gezegd: het document kan nu in zijn geheel worden ‘beluisterd’, inclusief de niet-tekstuele elementen.

 

Meer weten over documenten toegankelijk maken?

Nu weet je dus wat er nodig is om documenten toegankelijker te maken. Het is een mix van goed structureren, duidelijk labelen en slimme tools gebruiken. Of Maike, Vera en Danielle inschakelen natuurlijk. Wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op!